Höjdpunkter och visioner för Sankt Olavsleden

I detta avsnitt av Pilgrimspodden besöker vi Östersund och hör om höjdpunkter och framtidsvisioner för Sankt Olavsleden, världens nordligaste pilgrimsled som sträcker sig mellan Selånger i Medelpad och Trondheim i Tröndelag. Här finns en tusenårig historisk tradition, storslagen natur och omväxlande landskap som lockar vandrare från hela världen. Pilgrimsleden håller på att utvecklas till en ekonomisk motor och inger framtidstro, inte minst i Norrlands inland.

I programmet berättar projektledaren Putte Eby och projektsamordnaren Marica Hamberg om det spännande arbetet med att utveckla Sankt Olavsleden och avslöjar några höjdpunkter och dolda pärlor.

Putte Eby nämner bland annat att pilgrimsleden till Nidaros var ett av de stora målen för internationella pilgrimer under medeltiden.

  • Historien ger en svindelkänsla ibland, som till exempel fynden av pilgrimsmusslor från Santiago de Compostela i medeltida gravar på Frösön. Det visar på ett internationellt utbyte. Kanske var de som ligger begravda där pilgrimer från Sydeuropa, eller skandinaver som hade varit på vallfart i södern, säger Putte Eby.

Marica Hamberg lyfter fram tystnaden och stillheten längs delar av Sankt Olavsleden som en attraktion.

  • Det finns ett ständigt brus i vår tid och alltfler människor glömmer bort vilka de är. Det behövs en avskalad tystnad för att hitta fram till sig själv. Att vandra längs en stig som andra människor har gått i tusen år kan bli befriande och en milstolpe i livet, säger Marica Hamberg.

Genom Sankt Olavsleden sammanförs nationaliteter från hela världen och det sker minnesvärda möten, inte minst mellan vandrare och bybor utmed leden. Det inger en känsla av stolthet för hembygden och kan bidra till att fler vill bo och verka i glesbygdskommunerna.

– Kommer man härifrån ska man sträcka på benen och jag ser bara möjligheter med Norrlands inland – det är hit människor kommer att vilja komma i framtiden, säger Marica Hamberg.

Intresset för entreprenörskap och företagsamhet är växande. En viktig del av projektarbetet går nu ut på att hjälpa företagare, inte minst nyföretagare, med utbildning om lagar och regelverk som en hjälp vid etableringen längs Sankt Olavsleden. Ett mål är att det ska finnas logimöjligheter var tionde kilometer. Dessutom skapas förutsättningar för många andra näringar inom mathantverk, upplevelser och service.

– Inför det stora tusenårsjubileet 2030 är visionen att 10 000 pilgrimer ska vandra längs Sankt Olavsleden till Trondheim, säger Putte Eby.

Programledare: Nils Johan Tjärnlund.