Barnens Pilgrimsvandring

– En kunskapsresa för kropp och knopp

Till sommaren kommer ”barnens pilgrimsvandring” att finnas klar. Det är en berättelse om Olav Haraldssons resa år 1030 från Selånger till Stiklestad och den senare pilgrimstraditionen som växte fram längs leden under medeltiden.

Vill du använda berättelsen i den egna verksamheten så behöver du:

  • Bestämma en lagom slinga som ska symbolisera S:t Olofs hamn i Selånger, källan i Borgsjö, skeppshällan i Gällö, offerplatsen på Frösön, kyrkan i Åre, slaget i Stiklestad och pilgrimsmålet i Trondheim. Det kan vara en strapatsrik stig i skogen på någon kilometer, men det kan också vara en snitslad bana inomhus.
  • Sätta upp lappar med QR-koder på åtta ställen längs slingan. Ska de sitta uppe mer än bara över dagen så behöver de antagligen plastas in.
  • Se till att åtminstone hälften av deltagarna har mobiltelefoner eller läsplatta.

Barnens pilgrimsvandring är uppbyggd som e-learning med 8 moduler. Varje modul är ca 3-5 minuter lång. Den kommer att finnas på en mobilanpassad hemsida så deltagaren behöver inte ladda ner någon app. En ny modul öppnas när deltagaren scannar en QR-kod med sin mobil eller läsplatta. Att använda sig av QR-koder gör att slingan kan läggas var som helst. Det går även att använda Barnens pilgrimsvandring vid andra pilgrimsleder eller på en skola som vill göra en barnens pilgrimsvandring under exempelvis en friluftsdag eller historielektion.

Den första modulen är en introduktion: Vem var Olav den helige? Den innehåller bakgrundshistorien till varför han landsteg i Selånger år 1030. Därefter utgör varje pilgrimscenter en modul: Selånger, Borgsjö, Gällö, Frösön, Åre, Stiklestad och Trondheim. I varje modul berättar vi något om den lokala kulturhistorien kopplat till medeltidens pilgrimsvandring. I varje modul får man även ytterligare en liten bit i pusslet om Olav den helige.

I slutet av varje modul får deltagaren svara på ett par frågor om innehållet i modulen och när hen svarat rätt får de en stämpel i det elektroniska pilgrimspasset. Pilgrimspasset visas sedan upp på pilgrimscentret och var och en får sitt S:t Olavsbrev, antingen som e-post hem eller utskrivet på papper att rama in.

Fortsatt utveckling

Berättelsen kommer att ledas av två barn, Emma och Magnus. I framtiden borde det vara möjligt att låta deras berättelse bli en bilderbok för barn, bli ett filmmanus eller tavlor och souvenirer som kan köpas på pilgrimscentrena.