Ny utstillning om helgonkult åpner i juni

Rollup fra utstillingen 'I Spåren av S:t Olav'.
Rollup fra utstillingen.

Utställningen om S:t Olav och andra helgons betydelse genom tiderna öppnas i juni 2020 i Selånger Pilgrimscenter. 

Sankt Olav var Nordens populäraste helgon under medeltiden och Olavslegenden står i centrum för utställningen. Men besökarna får också veta mer om helgonkult, mirakler och reliker ända in i modern tid.

Utställningen är den första etappen i en storsatsning på historia, där både livet under vikingatid och medeltidens pilgrimsvandringar kommer att presenteras.

  • Med utställningarna I spåren av Sankt Olav vill vi öka intresset för S:t Olavsleden och etablera våra pilgrimscenter längs leden som självklara platser för fördjupad kunskap om traktens historia och information om leden idag, säger Bror Holm, projektledare för projektet Pilgrim utan gränser.
  • Arbetet med helgonutställningen har varit mycket intressant. Vi har upptäckt vilken rik konst- och kulturskatt det finns kopplat till Sankt Olav, säger Nils Johan Tjärnlund, författare och ansvarig för text och research till utställningen.

Utställningen kommer också att visas i Borgsjö pilgrimscenter och Gällö pilgrimscenter då som bildspel, och så småningom även i Stiklestad och i Trondheim. I souvenirshopen kommer det att finnas möjlighet att köpa konstkort och boken I spåren av Sankt Olav, där alla vackra konstverk och skulpturer finns presenterade.